ALBIN MOTOREN

Albinmotor.nl

 

Dezer dagen waren wij  te gast bij Maarten Klop. “Wij” wil zeggen het echtpaar Joosten, indertijd importeur van Albin,  Maarten Wijninga en ondergetekende. De heer en mevrouw Joosten uit hoofde van hun oude liefde voor het vak , de Albin motoren en boten, en Maarten Wijninga en ondergetekende uit hoofde van onze functie binnen de Kring van Albin Motorbootvaarders.

 

                                               

 Al lang zoeken wij naar een Albin motoren specialist. Veel vragen bereiken ons over de motoren, zowel van Albin boot eigenaren als van mensen die een andere boot met een Albin motor hebben. En zonder ons negatief uit te laten over anderen (hoewel we op de hoogte zijn van zeer beroerde situaties) , is er in Nederland geen enkel bedrijf die zich uitsluitend en alleen gespecialiseerd heeft in Albin motoren. Maarten Klop echter, een jonge vent met een TU Delft opleiding heeft zich helemaal op dit Albin gebeuren geworpen.


Door toeval ontstaan, vanuit hobby tot beroep, is hij nu de enige echte professionele Albin motoren specialist; er komen geen andere merken in zijn werkplaats en het is hoogst opmerkelijk hoe deze nog jonge ondernemer zo enorm goed en uitgebreid op de hoogte is van alle specifieke details van de Albin motoren. Noem maar welk type motor, welk onderdeel, welke eigenaardigheid van welke motor, hij wéét het!


Tot zelfs details aan toe: zo  vonden we in zijn werkplaats een stukje van een breekpen, en meteen weet hij uit welke motor, welk onderdeel, het nadeel er van en hoe het op te lossen…….Zelfs de heer Joosten, toch de kenner bij uitstek (hij, zijn vader en zijn grootvader leverden door de vele jaren heen ruim 10000 Albin motoren in Nederland) stond verbaasd van de vakkundigheid van Maarten Klop.  Een aantal problemen waarmee wij in de Kring wel vaker worden geconfronteerd, waren voor Maarten gesneden koek en de oplossing is vaak simpel, maar je moet het wel weten!

 

Maarten weet de weg, en weet alles…van Albin Motoren. Hij heeft ongetwijfeld veel meer capaciteiten, maar in dit geval beperken we ons tot de motoren. We prijzen ons dan ook heel gelukkig hem te hebben leren kennen, en sinds hij ook dieselmotoren in behandeling heeft (maar dus uitsluitend van het merk Albin) willen we Maarten graag tot “hofleverancier” benoemen.  En dit niet alleen binnen de Kring van Albin Motorbootvaarders, immers, in veel Albin Vega’s (en andere types Albin) staan nog de oude benzine- en dieselmotoren, om maar niet te spreken van de vele duizenden andere boten in Nederland waarin deze motoren ook nog steeds hun diensten bewijzen.

 

Maarten hanteert een eenvoudige, maar zeer duidelijke filosofie: ik doe het goed of ik doe het niet! Met andere woorden, een reparatie of een revisie moet goed gebeuren of niet.  Een niet serieuze reparatie komt bij hem niet voor.  Dat betekent in de meeste gevallen van serieuze problemen (de motoren zijn tenslotte oud) dat de enige oplossing is om de motor uit het schip te halen en volledig te controleren en te repareren.


Een stukje ervaring leert dat vrijwel altijd, als er zich een probleem met een motor voordoet,  het volgende probleem voor de deur staat. Het zijn oude motoren, en een probleem komt zelden alleen. Maarten zal altijd van te voren aangeven wat er aan de hand is en ook uitleggen waarom er gerepareerd moet worden. Dat betekent in de praktijk dat het wel duurder kan zijn dan menig ander bedrijf aangeeft, maar dan is het ook goed en kan de motor nog weer lange tijd mee. Zgn “lapwerk” komt bij Maarten niet voor.


We zien maar al te vaak dat er slechte of niet vakkundige revisie wordt toegepast, en zelfs “reviseren met de verfkwast” komt nog steeds voor. Niet bij Maarten. Hij is zich bewust dat het bijbehorende kostenplaatje soms voor de klant even slikken is, maar als de klant zijn oude  motor trouw wil blijven moet die motor met liefde behandeld worden. Oude auto’s, oude boten, oude (scheeps)motoren, het is een stuk erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Een man als Maarten Klop is daarbij van groot belang.

 

Wij zijn er van overtuigd dat we aan Maarten een goede en vooral kundige kracht hebben binnengehaald.  Wij bevelen hem dan ook ten sterkste aan als u in uw boot een Albin motor heeft staan en tegen vragen of problemen aanloopt.

 

U vindt alle gegevens op www.albinmotor.nl 

Het bedrijf is gevestigd in Alphen a/d Rijn. Telefoon 06 15503844.

 

We hebben het over oude motoren, nostalgie…vandaar de volgende afsluiting:

 

Beleefd aanbevolen!

 

Arthur Verheijen

Copyright 2016